Mezőpaniti Muskátli Hagyományőrző Néptánccsoport


Táncolj

A tánc felszabadítja a testet és a lelket.

Énekelj

Az éneklés boldogsághormonokat szabadít fel.

Élj

Szerezz életreszóló élményeket.

Mezőpaniti Muskátli Hagyományőrző Néptánccsoport
A Kádár Márton Általános Iskolában 30 éve heti rendszerességgel folyik néptáncoktatás az adatközlők bevonása, a néptáncoktatók (Hayashi Akio, Fazakas János, Farkas Sándor Csaba, Kásler Magda) és helyi pedagógusok (Balogh Ilona, Deák János, Deák Júlia, Keresztes Ida, Székely Emese, Mezei Ildikó) irányításával.
Az iskolai táncoktatás célja a hagyományőrzés és a népi értékek átmentése nemzedékről-nemzedékre. Mindemellett a népi hagyományokat nem elég csak örökölni, hanem minden nemzedék újra, meg újra át kell élje.
Kezdetben a farsangi népszokásokat, a népviseletet, később a helyi táncrendet, a népi gyerekjátékokat és a népi mesterségeket sikerült bevinni a tanulók körébe Kaláka táborok által.
A Muskátli Néptánccsoport a generációváltás ellenére fennmaradt a Bokréta, a Rügyecskék és a Lánc, lánc …. iskolai csoportok mellett. Számos eredélyi és magyarországi rendezvényen vettek részt: EMKE Tavasz Fesztivál, Hej tulipán…., Gyöngykoszorú Találkozók, mosonmagyaróvári, somorjai Katica Fesztivál, valamint helyi rendezvényeken: Falunapok, Székely-mezőségi Vigadalom stb.
Jelenben négy korcsoportban folyik a néptáncoktatás (0-1. osztály, 2-3. osztály, 4-5. osztály és 6-7.osztály) Bugnár Zsolt, Varró Huba és Dániel Kinga, akik ritmikát, alap tánclépéseket és helyi táncrendet tanítanak a gyerekeknek.
Hitvallásunk szerint a néptánc, a népdal, a népzene és a népviselet sokszínűsége felejthetetlen élményt nyújthat, kortól függetlenül mindenki számára.
Csoportvezetők: Deák Júlia, Deák János és Mezei Ildikó